Raportti: EU salailee järjestelmällisesti tietoa myrkystä – ”Tiedossa jo 1980”

 
 
Alkuperäinen kirjoitus: http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/112958-raportti-eu-salailee-jarjestelmallisesti-tietoa-myrkysta-%E2%80%93-%E2%80%9Dtiedossa-jo-1980%E2%80%9D
 
Luotu: 
9.6.2011 15:23
 

Yhdysvalloissa tiistaina julkaistun raportin mukaan kasvimyrkky glyfosaatti aiheuttaa sikiövaurioita ja keskenmenoja laboratorioeläimille.

Varsinainen uutinen raportissa on se, että Yhdysvalloissa maataloutta ja kemikaaleja säätelevät viranomaiset ovat tienneet asiasta jo vuonna 1980. EU:n komissio on raportin mukaan tiennyt glyfosaatin vaaroista ainakin vuodesta 2002 asti.

Raportista kertoo Huffington Post.

 

 

Glyfosaattia käytetään laajalti niin maataloudessa kuin kotipuutarhoissa rikkaruohojen kitkemiseen. Tunnetuin kauppanimi glyfosaatille on Roundup. Aine on myynnissä myös Suomessa.

Viranomaiset ovat raportin mukaan salanneet tiedot järjestelmällisesti. Raportin mukaan Saksan elintarvikeviranomainen väitti vielä viime vuonna, että myrkyn yhteyttä sikiövaurioihin ei ole todettu.

Raportin kirjoittaneet tutkijat ovat lääke- ja biotieteen professoreita useasta arvostetusta yliopistosta eri maissa.

Tutkijat kertovat, että glyfosaatti aiheuttaa jo pienissä erissä sammakoille ja kananpoikasille hermovaurioita, syöpää ja dna-vaurioita. Aineen vaikutuksia tutkittiin huomattavasti pienemmillä määrillä kuin mitä maataloudessa yleisesti käytetään.

Eläimet altistettiin glyfosaatille laboratoriossa. Luonnossa aine kulkeutuu eläinten elimistöön maaperän ja viljelykasvien kautta.

EU:n komission elintarvikeviraston oli aiemmin tarkoitus arvioida glyfosaatin vaikutuksia normaalissa aikataulussa vuonna 2012. Ensi vuoden kesäkuussa on tarkoitus astua voimaan uudet tiukemmat EU-määräykset unionin alueella käytettyjen tuholais- ja kasvimyrkkyjen laadusta.

Tutkijat kirjoittavat, että viime vuonna glyfosaatin ja 38 muun aineen arviointia siirrettiin kuitenkin kolmella vuodella eteenpäin vuoteen 2015. Kirjoittajat väittävät, että glyfosaatin vaarallisuuden salaamisessa merkittävää roolia on näytellyt Saksa, jonka vastuulla aineen terveysvaikutusten arviointi on ollut.

Raportin kirjoittajat toteavat ykskantaan, että glyfosaatin käytön salliminen EU:n alueella perustuu väärään ja epäluotettavaan tietoon.

Huffington Postin mukaan jo aiemmin tänä keväänä tutkijat havaitsivat glyfosaattia kestävän geenimuunnellun viljan aiheuttavan terveysongelmia maatilojen tuotantoeläimille. Ongelma ei ole itse vilja, vaan sen oheen kytkeytynyt aiemmin tuntematon organismi, jonka elinolot kasvimyrkky mahdollistaa.

Roundup-kasvimyrkkyä valmistava Monsanto ajaa parhaillaan EU-parlamentissa läpi geenimuunnellun viljan kasvattamista sallivaa lainsäädäntöä, Huffington Post kirjoittaa.

Lue kahdeksan tutkijan allekirjoittama raportti täältä.

Powered by Aava 3